Taffel story

Visste du att Taffel firade 50-årsjubileum år 2019? Mer än ett halvt sekel har gått fortare än man kunde ha trott.

De gångna åren har inkluderat mycket av allt, och man vet aldrig hur krispig framtiden kommer att se ut! Nappa således chips eller linschips och dipp under armen och kom med på en tidsresa i Taffels historia.

2023

EN BLICK IN I FRAMTIDEN

• Taffel fortsätter att vara finländarnas mest älskade potatischipsbrand
• Även i framtiden lanseras nya, intressanta produkter och storfavoriterna kommer att finnas kvar i urvalet
2023

2022

Taffel Roust introduceras på marknaden

Taffel Roust är de första chipsen på marknaden som rostas krispigt på en varm saltbädd, helt utan fett. Potatis-linssnacks är gjorda med Taffels unika metod och har 58 % mindre fett än vanliga potatissnacks, eftersom olja endast använts för att ge smak åt chipsen. Slutresultatet är ett snacks med endast 11 % fett, som lockar älskare av traditionella potatischips och linschips med sin häpnadsväckande låga fetthalt – utan att pruta på den beroendeframkallande smaken.

Taffel Roust

2022

2021

Taffel Snacks Battle

• Tre influencer-team fick en utmaning att utveckla sina drömmars snacks-produkt.
• Segern gick till Team Sipsiprofessorit, som utvecklade chipsen Taffel Krunts.
Kolla videon då vinnaren avslöjades.
2021

2019

TAFFEL FYLLER 50 ÅR!​

• Taffel firar jubileumsår och kör en kampanj för klassikersnacksen Taffel Chips, Ostsnacks och Broadway med påsar i retrolook
• Nyheter för jubileumsåret är chokladchipsen Taffel Raffel Choco och Taffel Chips Choco med läcker Panda chokladglasyr
• Jubileumsårets artistkändis är Mikael Gabriel

2019

2018

HERRGÅRDS POTATISCHIPS FÅR NY DESIGN INKLUSIVE BIOGASLOGO​

• Herrgårds potatischips får en helt förnyad design
• Som bevis på miljövänlig produktion pryds påsarna med en biogaslogo
• Herrgårds potatischips tillverkas med energi som produceras i fabrikens egen biogasanläggning
•Mainosvideo: Saariston kasvatti
2018

2016

TAFFEL-FABRIKEN HOTAS AV STÄNGNING​

I början av året meddelar Orkla om samarbetsförhandlingar gällande hela personalen på Åland-fabriken och uppger att man överväger att stänga Taffel-fabriken. Senare besluts att produktionen på Åland fortsätter. Tack vare personalen, lokala beslutsfattare och alla på Orkla Finland som tillsammans arbetat för saken, får fabriken i Finland fortsätta sin verksamhet. År 2019 vinner Taffel-fabriken Orklas interna utvecklingspris bland hundratals andra anläggningar.
Kolla in intervjuer med Taffels drivande krafter:

• Produktutvecklare Kenneth Johans

Odlingsrådgivare Leif Andersson

• Laboratoriehandledare Lena Sundberg-Karlsson

2016

2013

TAFFEL TUBE LANSERAS PÅ MARKNADEN MEN BLIR ETT STJÄRNSKOTT​

Vänner av potatischips gillar variation och uppskattar nyheter. Taffel erbjuder regelbundet nya smaknyanser, former och förpackningar. En del blir dock stjärnskott, som tubförpackade potatischipset Taffel Tube.

2013

2009

TAFFEL FYLLER 40 ÅR!​

Finlands mest älskade potatischipsmärke Taffel fyller 40 år. I urvalet finns redan många storfavoriter som feståret till ära utkommer i 350 grams megapåsar:
• Taffel Broadway Sourcream & Onion
• Taffel Ostsnacks
• Taffel Chips Classic
2009

2008

TANJA POUTIAINEN KÄNDIS I TAFFEL-REKLAM​

• Finlands mest framgångsrika alpinist Tanja Poutiainen besöker Taffel-fabriken i reklamsyfte. Tanja berättar att hon och Finlands mest populära snacks har mycket gemensamt: båda är dynamiska, internationella, gillar framgång och jobbar hårt.
• För Tanja representerar Taffel ett fint exempel på att man måste jobba för att lyckas och uppleva framgång. Tanja påminner också om att det behövs stunder då du ska ta det lugnt och njuta av goda resultat.

2008

2005

ORKLA KÖPER AB CHIPS OY LTD.​

36 år efter grundandet av Ab Chips Oy Ltd meddelar Orkla, Nordens största leverantör av livsmedelsvarumärken, att företaget köper Ab Chips Oy Ltd:s hela aktiekapital.
• Orkla är ett av de äldsta företagen i Norden: dess historia går tillbaka till 1654. Orklas vision är att vara en vän i livets alla ögonblick, både till vardags och fest.

2005

2004

TAFFELS REKLAMER TAR FINLÄNDARNA PÅ EXOTISKA RESOR​

• Taffels internationella reklamer tar dig till gatorna i Latinamerika, till cowboy-ryttarna i Vilda västern och det kyliga Klondyke i Alaska.

Klondyke

Kiltti Jengi

Ranch

2004

2000

TAFFEL VINNER TITELN NORDENS POPULÄRASTE POTATISCHIPS​

• Vid millenieskiftet blir ett litet företag från Åland huvudansvarig för snacks-verksamheten i Orkla-koncernen, då Ab Chips Oy Ltd och Orkla tillsammans grundar Scandinavian Snack Company. Det nya företaget är den största tillverkaren av potatischips i hela Norden med en årlig snacks-produktion på 90 000 ton.

2000

1998

Taffel-mainosyhteistyö Jari Litmasen ja Teemu Selänteen kanssa alkaa

• Finlands hockey- och fotbollstjärnor Teemu Selänne från Anaheim Mighty Ducks och Jari Litmanen från Ajax gör premiär i fabriken på Åland och snart även i Taffel-reklamer.

Kuurupiilo
Matsi

Teemu Selänne ja Jari Litmanen

1998

1995

TAFFEL HERRGÅRDS POTATISCHIPS INTRODUCERAS PÅ MARKNADEN

• Taffel lanserar Herrgårds potatischips, som genast blir mäkta populära. Herrgårds produceras på potatis plockad ur den finländska skärgårdens bördiga jord. Herrgårds specialitet är den exceptionella tillverkningsmetoden. Alltsedan början köper Taffel råvarorna för Herrgårds potatischips endast av inhemska jordbrukare.
Läs mer om Kartanon Herrgårds potatischips

1995

1991

SAMARBETET MELLAN TAFFEL OCH NORDISKA ORKLA INLEDS

Den 22-åriga potatischipskoncernen inleder ett samarbete med norska Orkla, som köper en tiondedel av bolaget. Avtalet hämtar in nya livsmedel på den finska marknaden. 1990-talet är även i övrigt en världserövring för potatischips. Förutom på Åland och i Finland avnjuts Taffel-chips även t.ex. i Sverige, Norge, Danmark, Ryssland, Estland och Polen.

1991

på 1980-talet

TAFFEL OSTSNACKS LANSERAS PÅ MARKNADEN

Taffel Ostnacks är en bekant delikatess sedan 1970-talet. Hemligheten bakom populariteten är den lätta, spröda konsistensen och den fylliga ostsmaken.

på 1980-talet

14.5.1969

TAFFEL-FABRIKEN GRUNDAS PÅ ÅLAND

Upphovet av Finlands mest älskade varumärke för potatischips går tillbaka till de hårda tiderna på Åland under 1950- och 60-talet. På den tiden flyttade många ålänningar till Sverige eller till fastlandet i Finland på jakt efter ett bättre levebröd. Förutom jordbruket, fisket och sjöfarten behövdes fler näringar i landskapet, och en av de nya möjligheterna blev potatis. Det varma havet som omger skärgården erbjöd ideala förhållanden för potatisodling. Den 14 maj 1969 undertecknades därmed de grundläggande dokumenten för Ab Chips Oy Ltd i Mariehamn. Ingen hade då kunnat gissa att potatisförädlingen några decennier senare skulle bli landskapets viktigaste näring.

14.5.1969

SMASKA HÄRLIGA TAFFEL SNACKS!

Taffels historia är betydande och under åren har fantastiska produkter skapats. Är du redan bekant med alla läckerheter?

Taffel Original -pussit