FRÅGOR OCH SVAR

Har du en läcker fråga i tankarna som du vill få svar på? 

Inga problem! Här kan du bekanta dig med ofta återkommande frågor.

ALLMÄNT

Om produkten eller förpackningen är felaktig är det bäst att kontakta oss med feedback-formuläret www.orkla.fi/kuluttajapalvelu. Med formuläret kan du skicka en bild av produkten eller förpackningen, eventuellt ber vi dig skicka produkten eller förpackningen till oss för ytterligare undersökning. Därför är det viktigt att spara produkten i minst två veckor (med undantag av produkter som lätt blir oätliga).

I år tillverkar inte Taffel-tomtarna Taffel Överraskningskalendrar, men i stället kan du shoppa härligt krispiga fanprodukter i The Original Taffel Fanshop 🤩👉 www.taffelpuoti.fi

En potatis som växer för nära markytan och utsätts för ljus kan delvis bli grön och kan innehålla glykoalkaloider, till exempel solanin, som också finns relativt rikligt i tidig färskpotatis. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer (www.ruokavirasto.fi, tidigare Evira), enligt vilka råpotatis som används av livsmedelsindustrin får innehålla högst 200 mg/kg glykoalkaloider. Vi kontrollerar regelbundet att gränsen inte överskrids.

 

Trots vår strikta kvalitetskontroll slinker dessa delvis gröna potatischips ibland med i förpackningarna och en stor påse potatischips kan innehålla 1-2 sådana chips. Denna mängd är fortfarande inom tillåtna avvikelser och normal variation.

Bäst före-datumet betyder att produkten rätt förvarad åtminstone till denna dag behåller sina typiska egenskaper. Produkten kan säljas och användas efter datumet. Produktens användbarhet kan testas och bedömas genom att dofta och smaka. Sista förbrukningsdag bör anges endast för livsmedel som mikrobiologiskt lätt blir oätliga. Produkten får inte säljas eller användas efter sista förbrukningsdag.

Krispigheten, den goda smaken och den långa hållbarheten hos våra potatischips säkerställer vi genom en lufttät förpackning och högkvalitativt förpackningsmaterial. Då påsen öppnas kommer potatischipsen i kontakt med luft, så därför är chipsen avsedda att avnjutas omedelbart efter öppnandet när de är som godast

Chipspåsarna måste innehålla en del luft så att potatischipsen hålls hela under transporten från Åland till olika delar av Finland. Luftens funktion är därför att skydda potatischipsen i påsen.

I det gamla skandinaviska språket betydde Taffel ett dukat festbord. Det tyska ordet för ’potatis, ”kartoffel”, är också rätt nära. Rättigheterna till varumärket Taffel för användning i Finland köptes i tiderna från företaget De Danske Spritfabrikker. Den som reser i Danmark kan märka att varumärket Taffel även används i Danmark. Dessa Taffel-produkter kommer dock från ett annat företag som inte hör till Orkla-koncernen.

Potatisen som används vid framställningen av Taffel potatischips kommer främst från Åland och övriga Finland. I väntan på att den nya inhemska potatisskörden ska mogna kan vi även vid behov använda utländsk potatis. Taffel Herrgårds potatischips görs alltid endast på inhemsk potatis.

Orkla-företagen i respektive land ansvarar för produktsortiment och marknadsföring av produkterna i det landet. Produktutbudet i olika länder skiljer sig från varandra till exempel på grund av olika konsumentgrupper och olika smakvanor.

Exakt information om de oljor som används vid tillverkningen av varje produkt kan läsas på produktförpackningen. Uppdaterad tilläggsinformation finns också i denna artikel.

Sortering av Förpackningar

Taffels chipspåsar är gjorda av plast och har vanligtvis också en tunn metallhinna som skyddar produkten t.ex. från ljus och luft. Tomma påsar kan antingen sorteras i avfallshantering för plastförpackningar eller bland energiavfall ifall plastinsamling inte finns tillgängligt. Däremot är potatischipspåsarna i produktfamiljen Herrgårds tillverkade av oblekt papper och kan sorteras i kartonginsamling.

Läs mer om sortering.

Kosthåll

Du kan söka produkter som passar särskilda specialdieter antingen med sökord eller genom att välja en specifik allergen eller egenskap bland alternativen.

Ingredienserna i produkten finns alltid skriven på förpackningen och är deklarerade enligt lagen. Enligt gällande lagstiftning för märkning av förpackningar, kan kryddor som i produkten är mindre än 2 % anges på etiketten med gruppnamnet "kryddor”. Undantaget från detta är dock de tydligaste allergenerna definierade i lagstiftningen, som alltid måste deklareras på förpackningen. Dessa kryddor inkluderar selleri och senapsfrön. Om du behöver mer detaljerad information om en viss krydda, vänligen kontakta vår konsumenttjänst.

Våra produkter som är märkta veganska innehåller inga mejeriprodukter eller något animaliskt ursprung i ingredienserna. Produkten kan dock tillverkas på samma, tvättbara produktionslinje där våra övriga produkter tillverkas som innehåller till exempel ostpulver och kärnmjölkspulver. Vi följer gällande lagstiftning för alla våra förpackningsetiketter. Produkten lämpar sig för vegankost när den inte innehåller råvaror från djurriket, såsom ingredienser, tillsatser, bärare, aromer, enzymer eller processhjälpmedel.

TAFFEL FANSHOP

Taffel kläder och andra fan-produkter kan du köpa i vår Fanshop. Du kan också hitta partier av en del fan-produkter i Taffel Factory Shop.

Bland annat Taffel T-shirts, Taffel strumpor, fiskehattar, skosnören och även Taffel solstolar. Kläderna och solstolen är prydda med mönster av välbekanta Sips potatischips samt Sips- och Ostgubbe-figurerna! Det senaste produktsortimentet hittar du här.

Taffelshoppens hattar, skosnören och solstolar tillverkas i Polen, strumporna i Lettland och bältväskorna i Bulgarien. T-skjortorna är tillverkade i Bangladesh och har Better Cotton, OEKO-TEX Standard 100 och BSCI-certifieringar. Skjortornas tryck görs antingen i Polen eller Finland.

Ansvarsfullhet är viktigt för oss inte bara i vår egen produktion, utan även i valet av leverantörer och partners. Alla produkter och kläder i vår Fanshop är noggrant utvalda och designade samt producerade i ett begränsat antal.

Den största delen av produkterna i vår Fanshop levereras till oss av det inhemska företaget Q-Vio, som primärt strävar till att använda tyger tillverkade i Europa och som är OEKO-TEX Standard 100-certifierade. Q-Vio samarbetar direkt med fabrikerna som alla granskas personligen. De största fabrikerna besöks regelbundet.

Taffel T-skjortorna har dessutom Better Cotton, OEKO-TEX Standard 100 och BSCI-certifikat.

Vårt Ansvar

Roligt att du frågade om detta! På Taffel gör vi mycket för att utveckla och upprätthålla en ansvarsfull verksamhet. Kolla in sidan Vårt ansvar för mer information och exempel.

Information om detta hittas på Orkla Finlands nätsidor.