Taffel Story

2020

Med blicken mot framtiden

• Taffel är fortfarande den mest älskade märkesprodukten bland potatischips i Finland
• Nya, intressanta produkter är på kommande och superfavoriterna finns kvar i sortimentet

2019

Taffel fyller 50 år!

• Taffel firar jubileumsår och kör en kampanj för klassikersnacksen Taffel Chips, Ostsnacks och Broadway med påsar i retrolook
• Nyheter för jubileumsåret är chokladchipsen Taffel Raffel Choco och Taffel Chips Choco med läcker Panda chokladglasyr
• Jubileumsårets artistkändis är Mikael Gabriel

2018

Herrgårds potatischips får ny design inklusive biogaslogo

• Herrgårds potatischips får en helt förnyad design
• Som bevis på miljövänlig produktion pryds påsarna med en biogaslogo
• Herrgårds potatischips tillverkas med energi som produceras i fabrikens egen biogasanläggning
• Reklamvideo: Skärgårdens hjärtegryn (Saariston kasvatti)

2016

Taffel-fabriken hotas av stängning

I början av året meddelar Orkla om samarbetsförhandlingar gällande hela personalen på Åland-fabriken och uppger att man överväger att stänga Taffel-fabriken. Senare besluts att produktionen på Åland fortsätter. Tack vare personalen, lokala beslutsfattare och alla på Orkla Finland som tillsammans arbetat för saken, får fabriken i Finland fortsätta sin verksamhet. År 2019 vinner Taffel-fabriken Orklas interna utvecklingspris bland hundratals andra anläggningar.
Kolla in intervjuer med Taffels drivande krafter:
Produktutvecklare Kenneth Johans
Odlingsrådgivare Leif Andersson
Laboratoriehandledare Lena Sundberg-Karlsson

Taffelin-tehdas

2013

Taffel Tube lanseras på marknaden men blir ett stjärnskott

Vänner av potatischips gillar variation och uppskattar nyheter. Taffel erbjuder regelbundet nya smaknyanser, former och förpackningar. En del blir dock stjärnskott, som tubförpackade potatischipset Taffel Tube.

2012

Nu chillar vi (Nyt hölläillään) -reklamen både tjusar och irriterar

I reklamen inviterar Taffel dig att chilla.
Nu chillar vi (Nyt hölläillään) -reklamen blev en klassiker som både tjusar och irriterar.

2009

Taffel fyller 40 år!

Finlands mest älskade potatischipsmärke Taffel fyller 40 år. I urvalet finns redan många storfavoriter som feståret till ära utkommer i 350 grams megapåsar:
• Taffel Broadway Sourcream & Onion
• Taffel Ostsnacks• Taffel Chips Classic

2008

Tanja Poutiainen kändis i Taffel-reklam

• Finlands mest framgångsrika alpinist Tanja Poutiainen besöker Taffel-fabriken i reklamsyfte. Tanja berättar att hon och Finlands mest populära snacks har mycket gemensamt: båda är dynamiska, internationella, gillar framgång och jobbar hårt.
• För Tanja representerar Taffel ett fint exempel på att man måste jobba för att lyckas och uppleva framgång. Tanja påminner också om att det behövs stunder då du ska ta det lugnt och njuta av goda resultat.

tanja

2005

Orkla köper Ab Chips Oy Ltd.

36 år efter grundandet av Ab Chips Oy Ltd meddelar Orkla, Nordens största leverantör av livsmedelsvarumärken, att företaget köper Ab Chips Oy Ltd:s hela aktiekapital.
• Orkla är ett av de äldsta företagen i Norden: dess historia går tillbaka till 1654. Orklas vision är att vara en vän i livets alla ögonblick, både till vardags och fest.

2004

Taffels reklamer tar finländarna på exotiska resor

• Taffels internationella reklamer tar dig till gatorna i Latinamerika, till cowboy-ryttarna i Vilda västern och det kyliga Klondyke i Alaska.
Klondyke
Kiltti Jengi
Ranch

2000

Taffel vinner titeln Nordens populäraste potatischips

• Vid millenieskiftet blir ett litet företag från Åland huvudansvarig för snacks-verksamheten i Orkla-koncernen, då Ab Chips Oy Ltd och Orkla tillsammans grundar Scandinavian Snack Company. Det nya företaget är den största tillverkaren av potatischips i hela Norden med en årlig snacks-produktion på 90 000 ton.

chips

1998

Taffels inleder reklamsamarbete med Jari Litmanen och Teemu Selänne

• Finlands hockey- och fotbollstjärnor Teemu Selänne från Anaheim Mighty Ducks och Jari Litmanen från Ajax gör premiär i fabriken på Åland och snart även i Taffel-reklamer.
Kuurupiilo
Matsi

1995

Taffel Herrgårds potatischips introduceras på marknaden

Taffel lanserar Herrgårds potatischips, som genast blir mäkta populära. Herrgårds produceras på potatis plockad ur den finländska skärgårdens bördiga jord. Herrgårds specialitet är den exceptionella tillverkningsmetoden. Alltsedan början köper Taffel råvarorna för Herrgårds potatischips endast av inhemska jordbrukare.
Läs mer om Kartanon Herrgårds potatischips

1991

Samarbetet mellan Taffel och nordiska Orkla inleds

Den 22-åriga potatischipskoncernen inleder ett samarbete med norska Orkla, som köper en tiondedel av bolaget. Avtalet hämtar in nya livsmedel på den finska marknaden. 1990-talet är även i övrigt en världserövring för potatischips. Förutom på Åland och i Finland avnjuts Taffel-chips även t.ex. i Sverige, Norge, Danmark, Ryssland, Estland och Polen.

1987

Maktkamp om fabriken: Oy Karl Fazer Ab vill bli majoritetsägande

18 år efter upprättandet av fabriken börjar en maktkamp för ägandet av fabriken. Parterna i striden är ålänningarna och den mäktige konfektyrkejsaren i Finland, Oy Karl Fazer Ab, som i början ansvarade för försäljningen och marknadsföringen av potatischipsen. Fazer innehar också en stor del av företagets aktiekapital. Den näst största aktieägaren är det danska företaget De Danske Spritfabrikker, som planerar att sälja sina aktier till Fazer. Efter många vändningar sålde dock danskarna sina andelar till ålänningarna. Därmed bevarades makten och Taffels huvudkontor kvar på ön. Taffels historia hade säkert framöver sett mycket annorlunda ut om affären hade blivit verklighet.

1980

Energi av potatis, tvättvatten av spillvatten

Chipsfabriken Taffel i Haraldsby på Åland producerar ren energi och återvinner vattnet.
Läs mer om chipsfabrikens miljöfrågor

HBY

PÅ 1970-TALET

Taffel Ostsnacks lanseras på marknaden

Taffel Ostnacks är en bekant delikatess sedan 1970-talet. Hemligheten bakom populariteten är den lätta, spröda konsistensen och den fylliga ostsmaken.

Taffel_juustoukko_B

1973

På fabriken jobbar nu 31 personer

• Fyra år efter grundandet jobbar 31 personer på Taffels fabrik: 21 kvinnor och 10 män.
• I början vägde en chipspåse endast 75 gram men storleken växte snabbt till 150 gram och slutligen upp till 500 gram.
• På fabriken tar man i bruk nya aluminiumpåsar.
• Konsumtionen av potatischips är ännu måttlig.

14.5.1969

Taffel-fabriken grundas på Åland

Upphovet av Finlands mest älskade varumärke för potatischips går tillbaka till de hårda tiderna på Åland under 1950- och 60-talet. På den tiden flyttade många ålänningar till Sverige eller till fastlandet i Finland på jakt efter ett bättre levebröd. Förutom jordbruket, fisket och sjöfarten behövdes fler näringar i landskapet, och en av de nya möjligheterna blev potatis. Det varma havet som omger skärgården erbjöd ideala förhållanden för potatisodling. Den 14 maj 1969 undertecknades därmed de grundläggande dokumenten för Ab Chips Oy Ltd i Mariehamn. Ingen hade då kunnat gissa att potatisförädlingen några decennier senare skulle bli landskapets viktigaste näring.