Finsk Potatis & Yrkeskunskap

Hur tillverkas de bästa potatischipsen? Naturligtvis av finsk potatis och med yrkeskunskap av finländska odlare.

August 19, 2020

suomalaista-perunaa
 

Företagsamhet och att göra saker tillsammans är djupt förankrat på Åland. Den inställningen följer också vi på Taffel; under hela processen från åker till snackspåse.

Potatisodling är en av de viktigaste näringarna på Åland. Praktiskt taget all potatis som årligen produceras i landskapet Åland används för Taffelfabrikens behov. Alltid räcker inte ens det till och då skaffas en del av potatisen också från fastlandet i Finland och från Europa. Totalt bearbetas cirka 28 miljoner kilo potatis per år. Av åländsk potatis tillverkas förutom potatischips även potatisprodukterna Oolannin i Taffel-fabriken.

En orsak till Taffel potatischipsens erkända läckerhet är det mångåriga och nära samarbetet med lokala potatisodlare. Tillsammans med odlarna utvecklar vi nya potatissorter för att kunna producera de mest utsökta potatischipsen.

Potatis är givetvis den viktigaste råvaran för potatischips. Den perfekta potatisen för tillverkning av potatischips är en rund potatis; ju rundare desto bättre! Potatisen får inte heller vara för liten eller för stor – potatischipset ska ju passa munnen. Beroende på skördesäsong kan potatisen emellertid
ibland vara större eller mindre än genomsnittet och då varierar storleken på potatischipsen. De perfekta potatischipsen är krispiga, gyllengula och smälter i munnen – oberoende av storlek.